У сьогоднішній статті ми продовжимо розповідь про те, як правильно скласти весільне меню таким чином, аби запрошені на свято люди не залишились голодними, а ви – не витратити гроші на страви, яких ніхто не їстиме.

Однією з невід’ємних частин сучасного весільного бенкету є фуршетний стіл. Легке частування просто необхідне, коли гості змушені чекати на появу молодят більше, ніж півгодини. Головне завдання такого столу – вгамувати, але не наситити, адже попереду щедрий весільний бенкет! Так, легкі закуски та холодні страви з рибою будуть чудовим вибором для весільного фуршету, а от від м’яса та ковбас краще відмовитись. Особливу увагу при підготовці такого столу варто приділити алкогольним напоям. Абсолютним табу для фуршету є горілка – один з найміцніших алкогольних напоїв, який може призвести до неочікуваних наслідків. Ви ж не хочете, що б почались нестримні веселощі ще до того, з’явитесь ви з другою половинкою. Так само на весільному фуршеті краще відмовитись від шампанського. По-перше, цей напій асоціюється з молодятами, а вас у цей час ще не буде. А по-друге, бульбашки в цьому напої можуть досить швидко призвести до сп’яніння. Найкращим варіантом для цієї частини фуршету буде біле вино. Крім того, для фуршетів з їхніми легкими травами ідеально пасують і легкі алкогольні напої – розмаїті коктейлі, крюшони, пунші та сидри.

Аби не витрачати зайві гроші на продукти, які на весільному бенкеті ніхто не їстиме, варто особливу увагу звернути на фруктові нарізки. Так, як показує практика, зазвичай такі фрукти, як апельсини, ківі, та яблука не користуються особливим попитом на весільних столах, адже їх можна без проблем купити круглий рік. А от черешні, полуницю, груші, персики та сливи гості їдять з великим задоволенням. Крім того, популярністю на бенкетах користується виноград, а у серпні-вересні можна почастувати запрошених кавуном та динею – їх люблять майже всі.

Якщо ж говорити про десерти, то сьогодні дуже популярними є так звані кенді-бари, які пропонують молодятам та гостям розмаїття десертів. Зазвичай тут можна знайти все – від цукерок та макаронів до тістечок і кексів. Але варто пам’ятати, що організація такого столу – справа затратна. Крім того, кенді-бар має сенс тільки тоді, якщо ви на весіллі буде багато дітей або ви знаєте, що більшість ваших гостей – ласуни. В іншому випадку варто обмежитись традиційним весільним десертом тортом та ще кільками солодкими стравами на ваш вибір. Окремо варто згадати і про гарячі напої. Вони актуальні не тільки в холодну пору року, а й навіть влітку. Як мінімум чай та кава мають неодмінно бути в наявності. Проте ідеально буде додати в перелік ще й зелений та фруктовий або трав’яний чай. Так, дехто з гостей, може замерзнути, хтось любить запивати солодкий торт несолодким чаєм, а комусь знадобиться чашка міцної кави, аби протверезіти.

Якщо ж говорити про алкоголь на весільних столах, то його слід розраховувати за простою формулою. Так, міцні спиртні напої (віскі, горілка, текіла, коньяк тощо) закуповуються з розрахунку по півлітра на кожного запрошеного. Вино та шампанське вираховується за такою ж формулою, проте дехто купує пляшку вина чи шампанського 0,7 літра на кожну запрошену жінку. Якщо навіть алкоголю буде забагато, він знадобиться вам на сімейних святах та посиденьках з друзями – головне не відкорковувати пляшки. До речі, дедалі частіше молодята, які святкують своє весілля у спекотну пору року, радують своїх гостей і прохолодним бочковим або пляшковим пивом. Дехто навіть обирає пінний напій темою своєї урочистості.